Ασφάλεια τροφίμων

Δεσμευόμαστε για την διεξαγωγή ποιοτικών αναλύσεων προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, ελέγχοντας την ασφάλεια σε κάθε επιμέρους στάδιο της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων από τη γεωργική παραγωγή έως την κατανάλωση. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ασφάλεια και την ποιότητα.

Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

Στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας εκτελούνται χημικές αναλύσεις με χρήση αναλυτικών οργάνων τελευταίας τεχνολογίας, φασματογράφους μαζών, χρωματογράφους, εξειδικευμένα για έλεγχο τροφίμων. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι κατάλληλος για την ανάλυση των θρεπτικών ουσιών όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, αλλά και των επιμολυντών, όπως μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, νιτρικά, συντηρητικά, ενώ σημαντικός είναι ο έλεγχος μετανάστευσης ουσιών από υλικά συσκευασίας προς το τρόφιμο. Το πεδίο ανάλυσης προσαρμόζεται και διευρύνεται με γνώμονα τις νέες επιταγές της νομοθεσίας, τις ανάγκες του καταναλωτή και τις νέες τάσεις στην ανάλυση των τροφίμων.

  • Χημικοί επιμολυντές
  • Μυκοτοξίνες
  • Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών
  • Υλικά σε επαφή με τρόφιμα – Μετανάστευση
  • Νοθεία τροφίμων
  • Πρόσθετα Τροφίμων

Εργαστήριο Μικροβιολογίας

Έχοντας εμπειρία αρκετών δεκαετιών και στελεχωμένο με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, έχει προ πολλού ξεπεράσει την εποχή της κλασικής μικροβιολογίας και χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. To όφελος από τη χρήση προηγμένου εξοπλισμού είναι κυρίως η ταχύτητα εκτέλεσης των αναλύσεων, σημαντική παράμετρος στην έκδοση αποτελεσμάτων. Όλες οι μέθοδοι ανάλυσης βασίζονται σε πρότυπες μεθόδους (ISO&AFNOR) και επιβεβαιώνονται με διεθνή διεργαστηρικές δοκιμές. Έλεγχος πραγματοποιείται όχι μόνο σε αυτό καθαυτό το προϊόν, αλλά και στο περιβάλλον παραγωγής, στα πλαίσια του ελέγχου των ορθών τεχνικών παραγωγής (δειγματοληψίες αέρα, περιβαλλοντικών ρύπων).

Επίσης, το εργαστήριο εξειδικεύεται στην ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών με τη χρήση μοριακών τεχνικών όπως το Molecular Detection System. Πρόκειται για τεχνικές καινοτόμες με πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως την ταχύτατη ανίχνευση, τον μεγάλος αριθμό δειγμάτων ανάλυσης και την ακρίβεια ανίχνευσης.

Παράμετροι

Καταμέτρηση ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Αναερόβια θειοαναγωγικά βακτήρια, Εντεροβακτηριοειδή, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Ζύμες και Μύκητες, Ολικά κολοβακτηρίδια, Cronobacter spp., Οξυγαλακτικά βακτήρια

Υλικά και προϊόντα προς έλεγχο

Προϊόντα με βάση το κρέας & τα ιχθυηρά, Γαλακτοκομικά και προϊόντα τους, Δημητριακά και προϊόντα τους, Πόσιμα και επιφανειακά ύδατα, Ροφήματα, Έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα

Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας

O ρόλος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας είναι να διασφαλίζει τα δικαιώματα του καταναλωτή και να προστατεύει την υγεία του, εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας σύγχρονες DNA-based μεθόδους, όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και οι ενζυμικές ανοσοχημικές δοκιμές για τον αξιόπιστο έλεγχο βιολογικών απειλών στα τρόφιμα όπως τα αλλεργιογόνα, οι μυκοτοξίνες και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs).

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει κανόνες για τον έλεγχο των GMOs, μυκοτοξινών και αλλεργιογόνων στα τρόφιμα: Προϊόντα που περιέχουν GMOs, αλλεργιογόνους παράγοντες (γλουτένη, ξηρούς καρπούς, γάλα αυγό, θαλασσινά κλπ) πρέπει να φέρουν κατάλληλη σήμανση, ενώ τα όρια για τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα μυκοτοξινών είναι αρκετά αυστηρά.

Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων και οι εκτεταμένες καλλιέργειες, ειδικά σε τροπικά κλίματα, αυξάνουν την πιθανότητα ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMOs) και μυκοτοξινών, σε καρπούς, προϊόντα, συστατικά και πρόσθετα τροφίμων.

Επιπρόσθετα, οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο, καθώς εκδηλώνονται με δυσάρεστα κλινικά συμπτώματα στο 2-8 % των ενηλικών και παιδιών, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό εμφάνισης. Τα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία είναι αποδεδειγμένα πολλά, και από τη στιγμή που η εκδήλωση της νόσου είναι αναπόφευκτη, o μόνος τρόπος προστασίας του καταναλωτή δεν είναι άλλος από την κατάλληλη σήμανση των τροφίμων, ώστε να του παρέχεται έυκολα και άμεσα η πληροφόρηση σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων συστατικών σε αυτά, και να τα αποφεύγει.

Όλα τα παραπάνω, ώθησαν το εργαστήριο μοριακής βιολογίας στην ανάπτυξη μοριακών και ανοσοχημικών μεθόδων υψηλής εκλεκτικότητας και ευαισθησίας, για τον αξιόπιστο έλεγχο της ορθής σήμανσης των τροφίμων.

Μυκοτοξίνες (Ενζυμικές ανοσοχημικές δοκιμές)
Ολικές Αφλατοξίνες (Άθροισμα Β1, Β2, G1, G2)
Ωχρατοξίνη Α
Δεσοξυνιβαλενόλη
Ζεαραλενόνη
Αφλατοξίνη Μ1
Φουμονισίνες
Τοξίνη Τ-2 και ΗΤ-217

Υποστρώματα
Ξηροί καρποί, φυστίκια, ξηρά φρούτα, δημητριακά, αραβόσιτος, καρυκεύματα, μεταποιημένα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά, διαιτητικά τρόφιμα
Δημητριακά, σταφίδες, καφές, οίνοι, χυμοί, μεταποιημένα τρόφιμα, προϊόντα με βάση το κρέας, καρυκεύματα
Δημητριακά, ζυμαρικά, προϊόντα αρτοποιΐας, μεταποιημένα τρόφιμα, σνακς
Δημητριακά, αλευρομίγματα, πίτουρα, φύτρα, σνακς, προϊόντα αρτοποιΐας
Νωπό γάλα και προϊόντα γάλακτος
Αραβόσιτος, άλευρα, σιμιγδάλι, φύτρα, αραβοσιτέλαιο, μεταποιημένα τρόφιμα με βάση τον αραβόσιτο και παιδικές τροφές
Δημητριακά και προϊόντα τους

Αλλεργιογόνα (Ενζυμικές ανοσοχημικές δοκιμές και rt PCR)
Γλουτένη, Καρκινοειδή, Αυγά, Ψάρια, Αραχίδες, Σόγια, Γάλα, Καρποί με κέλυφος, Σέλινο, Σινάπι, Σησάμι, Διοξείδιο του θείου, Λούπινο, Μαλάκια

Υποστρώματα

Συστατικά τροφίμων, θερμικώς επεξεργασμένα τρόφιμα, αλευρομίγματα, χυμοί και αναψυκτικά, παγωτά, επιδόρπια, σοκολατοειδή, σάλτσες και σούπες, περιβαλλοντικά δείγματα για έλεγχο επιφανειων κλπ.

Ανίχνευση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών με rt PCR

Aνίχνευση CaMV 35S & NOS terminator Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας p-FMV Ποσοτικός προσδιορισμός του υποκινητή CaMV 35S
Ποσοτικός προσδιορισμός ROUNDUP READY (GTS-40-3-2)
Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας CTP2-CP4EPSPS
Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας P-35S-pat Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας bar Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας P-NOS nptll Ανίχνευση γενετικής αλληλουχίας P-35S nptll

Υποστρώματα

Aραβόσιτος, Σόγια, Τομάτα, Πατάτα, Ρύζι, Canola, sugar beet, βαμβάκι: Tρόφιμα, άλευρα επεξεργασμένα, ζωοτροφές, α’ ύλες, σπόροι

ΝΟΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ με rt PCR

Ανίχνευση DNA Χοίρου, Ανίχνευση DNA αγελάδος, Ανίχνευση DNA αλόγου, Ανίχνευση DNA ιπποειδών, Ανίχνευση DNA κοτόπουλου, Ανίχνευση DNA οστρακοειδών, Ανίχνευση DNA αγελάδας σε πρόβειο/γίδινο τυρί ή γιαούρτι