HRIC

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας είναι ένα σύγχρονο Ινστιτούτο ασφάλειας τροφίμων που προσφέρει υψηλής ποιότητας χημικές, μικροβιολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στη βιομηχανία τροφίμων. Η ερευνητική μας ομάδα αποτελείται από έμπειρους επιστήμονες με διδακτορικές σπουδές και επιστημονικές δημοσιεύσεις που εργάζονται με σύγχρονα, εξελιγμένα αναλυτικά όργανα. Το HRIC διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία στους τομείς της Τεχνολογίας Τροφίμων και Χημείας.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Αποστολή μας είναι η προστασία των πελατών που εξυπηρετούμε από τις παγίδες της άκρως ανταγωνιστικής, και νομοθετημένης βιομηχανίας τροφίμων. Παράλληλα, στόχος μας είναι η παροχή όλων των αναγκαίων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στην παραγωγή, υποστήριξη και υλοποίηση ερευνητικών προτάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας των καταναλωτών.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Το εργαστήριο αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων χημικών, βιολόγων, μικροβιολόγων, επιστημόνων τροφίμων, διατροφολόγων καλύπτοντας όλο το φάσμα υπηρεσιών στην ασφάλεια τροφίμων. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, η ομάδα αυτή είναι διαθέσιμη για να δημιουργήσει μοναδικές λύσεις για το προϊόν σας, να διεξάγουν μια σειρά δοκιμών και να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε πρόβλημα σας. Πάντα σε επαγρύπνηση, αυτή η ομάδα εργάζεται επιμελώς για να σας κρατήσει στην πρώτη γραμμή της αλλαγής των κανονισμών.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΔΙΚΟΣ

 

 

Δημήτριος Λαδικός, Ph.D. Διευθυντής του εργαστηρίου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με θέμα την επιστήμη τροφίμων και την βιοχημεία στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου Leeds. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην βιομηχανία τροφίμων, υπηρετώντας από διάφορα τμήματά της. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου συμμετέχει ενεργά στην διατύπωση αποφάσεων σε καινοτόμες στρατηγικές και συνεργασίες. Ασχολείται ενεργά με εφαρμοσμένη έρευνα που αφορά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων βρεφικής διατροφής. Έχει συμμετέχει ως επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα στην Ε. Ε. και στην Ελλάδα.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΤΡΑΚΟΥ

Βασιλική Γιατράκου, Ph.D. Χημικός, Προϊσταμένη Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Απέκτησε το διδακτορικό από της από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων το 2010. Για τρία χρόνια διετέλεσε ερευνήτρια σε ερευνητικά έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων. Ξεκίνησε στην εταιρεία ως product manager, αργότερα ως προϊσταμένη του εργαστηρίου μικροβιολογίας τροφίμων και τώρα ως επικεφαλής του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Έχει δημοσιεύσει 12 επιστημονικά άρθρα, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την ασφάλεια τροφίμων μέσω της ανάλυσης και της αναγνώρισης κινδύνων, την ανάπτυξη της Real time PCR για την ανίχνευση GMOs, αλλεργιογόνων και παθογόνων σε δείγματα τροφίμων.

 

 

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΩΜΑΙΤΗΣ

Ευστράτιος Κωμαϊτης, Ph.D. Προϊστάμενος Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας. Αποφοίτησε το 2003 από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 εργάστηκε στο κέντρο ελέγχου doping της Αθήνας σε εργαστήριο 11Μ5 (isorope ratio mass spectrometry). Πραγματοποίησε το διδακτορικό του στην αναλυτική χημεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2011. Κατά την περίοδο αυτή συμμετείχε σε τέσσερα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα κάνοντας δύο δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Από το 2012 έχει αναλάβει το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Γιώτη Α.Ε., που εξειδικεύεται στον προσδιορισμό επιμολυντών και θρεπτικών συστατικών με αέρια και υγρή χρωματογραφία. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη στοιχειακή ανάλυση με ΙCΡ-ΜS, ανάλυση φυτοφαρμάκων με GC-MS, GC-MS/MS, LC-MS/MS, συντηρητικά, βιταμίνες, σάκχαρα, PAHs ανάλυση με HPLC και μετανάστευση από πλαστικούς περιέκτες με ICP-MS.

 

 

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΩΝΗ

Ιωάννα Κολώνη, Τεχνολόγος τροφίμων, Προϊσταμένη Εργαστηρίου Μικροβιολογικών Αναλύσεων. Αποφοίτησε το 1993 από τη σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάστηκε για επτά χρόνια στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ και από το 2001 εργάζεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογικών Αναλύσεων της ίδιας εταιρείας. Κύριοι τομείς απασχόλησης είναι ο συντονισμός των εργασιών του εργαστηρίου και του προσωπικού και η ανάπτυξη νέων μεθόδων ανάλυσης. Τα τελευταία δυο χρόνια απασχολείται με την διαπίστευση μεθόδων κατά ISO 17025. Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής έχει διαπιστεύσει 16 μεθόδους μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων και νερού, που καλύπτουν όλο το φάσμα των μικροβιολογικών αναλύσεων της εταιρείας. Παράλληλα παρακολουθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Διαχείριση και Τεχνολογία Ποιότητας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου αναμένεται να αποφοιτήσει μέσα στο 2020.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΡΝΕΛΗ

Μαρνέλη Ελευθερία, MSc, Χημικός Μηχανικός με ειδικότητα στα τρόφιμα και την βιοτεχνολογία. Ολοκλήρωσε το 2006 μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία εφαρμοσμένη σε τρόφιμα, φάρμακα και περιβάλλον στο Université Montpellier Sciences Pharmaceutiques et Biologiques και το 2018 μεταπτυχιακό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Διασφάλιση Ποιότητας.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

Δαλαμάγκας Ιωάννης, MSc Χημικός, Υπεύθυνος Ποιότητας στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (HRIC). Αποφοίτησε το 1996 από το τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Εξειδίκευσης στον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας Τροφίμων από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1999. Έλαβε Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης στην Ασφάλεια (HACCP) και Ποιότητα Τροφίμων από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2014. Εργασιακή εμπειρία 20 ετών στην εταιρία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. στη Διεύθυνση Ποιότητας σε ελέγχους ποιότητας, εργαστηριακές αναλύσεις και διαχείριση συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων βασισμένα στα Διεθνή Πρότυπα ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000 και ISO 17025.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γιάννης Αντωνίου, Ph.D. Τεχνολόγος Τροφίμων, Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία Γιώτης Α.Ε. Αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στο μεταπτυχιακό του στην Μηχανική Τροφίμων από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008.’Ελαβε τον διδακτορικό του τίτλο το 2014 από το Πανεπιστήμιο Jiangnan, Wuxi της Κίνας, όπου εξειδικεύτηκε στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία Τροφίμων, έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και έχει πολλές συμμετοχές σε συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τεχνολογία υδροκολλοειδών, τεχνολογία νανογαλακτωμάτων, νανοτεχνολογία, ανάπτυξη νανοσωματιδίων, συστήματα διανομής ελέγχου και ανάπτυξη εδώδιμων μεμβρανών από βιοδιασπώμενα υλικά.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΞΑΚΗΣ

Γιώργος Ναξάκης, Ph.D. Προιστάμενος εργαστηρίου. Αποφοίτησε το 2002 από το Χημικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ματαπτυχιακές σπουδές στην οργανική σύνθεση και εφαρμογές στην χημική βιομηχανία στο ΕΚΠΑ. ‘Ελαβε τον διδακτορικό του τίτλο στη Φαρμακευτική Χημεία το 2009 από το ΕΚΠΑ με εμπειρία στον τομέα των τροφίμων & ποτών στην Έρευνα και Ανάπτυξη στα Τρόφιμα & Ποτά, στην επεξεργασία τροφίμων καθώς και στην διασφάλιση ποιότητας διαχειρίζοντας συστήματα ποιότητας ISO 14001, ISO 22000.

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Κατερίνα Πισσαρίδη, Ph.D. Χημικός Μηχανικός, Επιστημονική Υπεύθυνη Ερευνητικών Έργων. Αποφοίτησε το 2007 από την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Έλαβε το Διδακτορικό της στο πεδίο των Βιοϋλικών και της Βιοφασματοσκοπίας το 2012 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και στην συνέχεια εργάστηκε σαν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών). Πριν από την Γιώτης Α.Ε. εργάστηκε ως Συντονίστρια του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της “Megara Resins”. Έχει περισσότερες από 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία καθώς και βραβευμένες συμμετοχές σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια.

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΑΝΑ

Νάνα Κωνσταντίνα, MSc Χημικός, Αναλύτρια στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (HRIC). Παρακολούθηση από το 2019 του ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Αποφοίτησε το 2017 από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλαβε το Μεταπτυχιακό της με ειδίκευση στην Χημεία Τροφίμων το 2019 από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εξοικείωση στην χρήση HPLC-DAD/RID/FLD και LC-MS/MS.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

Κρυστάλλη Ευαγγελία, MSc. Χημικός, Υπεύθυνη Τομέα Νέων Τεχνικών και Εξοπλισμού για τις χημικές αναλύσεις στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (HRIC). Αποφοίτησε το 2016 από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χημεία το 2019 από τη Σχολή των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ (Γαλλία) στο πεδίο της Τεχνολογίας των Αρωματικών Υλών στα Τρόφιμα και των Αρωμάτων.

 

 

Στρατηγικές Συνεργασίες

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Τεχνολογική Πλατφόρμα “Food For Life”

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας “Δημόκριτος”

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης