Συστατικά Τροφίμων

Βιταμίνες

Η λέξη «βιταμίνη» προέρχεται από τη λατινική λέξη «vita», που σημαίνει ζωή, και η λέξη «αμίνη» που είναι ένωση αζώτου. Στην πραγματικότητα, η λέξη «βιταμίνη» εισήχθη από τον πολωνό βιοχημικό Casimir Funk το 1912, ο οποίος απομόνωσε χημικά δραστική ένωση που αντιδρά με αμίνη. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες βιταμίνες δεν είναι αμίνες, αλλά διατηρείται η λέξη «βιταμίνη».
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που απαντώνται φυσιολογικά στα τρόφιμα και η κάθε μία έχει διαφορετικές ιδιότητες. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι απαραίτητες σε σχετικά χαμηλές ποσότητες για να διατηρηθεί η ζωή και η καλή υγεία. Δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα, αλλά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και το μεταβολισμό μας. Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης, ο μεταβολισμός μπορεί να διαταραχθεί με αποτέλεσμα διάφορα συμπτώματα, ασθένειες και μερικές φορές να προκαλέσει θάνατο.
Στο εργαστήριό μας μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες σε διάφορα υποστρώματα χρησιμοποιώντας κυρίως υγρή χρωματογραφία (HPLC – LC-MS / MS).

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες

  • Βιταμίνη A info
  • Βιταμίνη D info
  • Βιταμίνη E  info
  • Βιταμίνη K  info

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες

  • Βιταμίνη C info
  • Βιταμίνη Β1 info
  • Βιταμίνη Β2 info
  • Βιταμίνη Β3 info
  • Βιταμίνη B5  info
  • Βιταμίνη B6  info
  • Βιταμίνη B7  info
  • Βιταμίνη B9  info
  • Βιταμίνη B12  info

Μέταλλα

Η στοιχειακή ανάλυση περιλαμβάνει ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση στοιχείων σε διάφορα δείγματα.
Στο HRIC χρησιμοποιούμε την Φασματομετρία Ατομικής Μάζας σε επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP-MS) που πραγματοποιεί ανάλυση υψηλής απόδοσης επιτυγχάνοντας τα χαμηλότερα όρια ανίχνευσης στον στοιχειακό προσδιορισμό (η ανάλυση με ICP-MS έχει μια ευρεία δυναμική κλίμακα 10 μεγεθών: από μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt). Διάφοροι τύποι δειγμάτων και υποστρώματα, σε στερεή ή σε υδατική κατάσταση, μπορούν να δοκιμαστούν για μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βαρέα μέταλλα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος του περιοδικού πίνακα. Με την κατάλληλη προετοιμασία του δείγματος μπορούμε να διασφαλίσουμε ακριβή αποτελέσματα.

Microminerals

  • Σίδηρος (Fe) info
  • Ψευδάργυρος (Zn) info
  • Ιώδιο (I)  info
  • Σελήνιο (Se)  info
  • Χαλκός (Cu)  info

Macrominerals

  • Ασβέστιο (Ca) info
  • Κάλιο (K) info
  • Μαγνήσιο (Mg) info
  • Μολυβδαίνιο (Mo)  info
  • Μαγγάνιο (Mn)  info
  • Νάτριο (Na)  info
  • Φώσφορος (P)  info
  • Χλωριούχο (Cl)  info

Πρόσθετα Τροφίμων

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες ή μείγματα ουσιών που προστίθενται στα τρόφιμα ως συστατικά κατά την παραγωγή, την επεξεργασία ή την αποθήκευση για τεχνολογικούς ή αισθητικούς λόγους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα πρόσθετα τροφίμων αναγνωρίζονται από έναν αριθμό Ε. Τα πρόσθετα τροφίμων αναγράφονται πάντα στα συστατικά των τροφίμων στα οποία χρησιμοποιούνται. Οι επισήμανση των προϊόντων πρέπει να προσδιορίζει τόσο τη λειτουργία του προσθέτου στο τελικό τρόφιμο (π.χ. χρώμα, συντηρητικό) όσο και την συγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται είτε με αναφορά στον κατάλληλο αριθμό Ε ή στο όνομα του (π.χ. E 415 ή κόμμι ξανθάνης). Τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων είναι τα αντιοξειδωτικά (για την πρόληψη της φθοράς που προκαλείται από την οξείδωση), χρώματα, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικά, συντηρητικά και γλυκαντικά.