Διατροφική επισήμανση

Η επισήμανση τροφίμων είναι το πιο άμεσο μέσο επικοινωνίας μεταξύ των καταναλωτών και της βιομηχανίας τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θεσπίζει κανόνες επισήμανσης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την πλήρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τα συσκευασμένα τρόφιμα και τους κατάλληλους τρόπους χρησιμοποίησής τους. Ο κανονισμός 1169/2011/ΕΚ ορίζει την υποχρεωτική αναγραφή της διατροφικής δήλωσης σε συσκευασμένα τρόφιμα, καθορίζει το περιεχόμενο αυτής και ρυθμίζει τον τρόπο ένδειξης των υποχρεωτικών και προαιρετικών στοιχείων διατροφής στην ετικέτα. Η διατροφική δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά την ενεργειακή αξία, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και το νάτριο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χοληστερόλη, άμυλο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.λπ. Η ενεργειακή αξία υπολογίζεται από τις ποσότητες υδατανθράκων, των λιπαρών, των πρωτεϊνών και των διαιτητικών ινών.

Το τμήμα Ε&Α προσφέρει έλεγχο επισήμανσης των τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα αναλύσεων σχετικά με τις διατροφικές πληροφορίες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες με βάση τις ισχύουσες νομοθεσίες, τις θεωρητικές τιμές και τα αναλυτικά αποτελέσματα του προϊόντος. Προσδιορίζει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για τη διατροφική επισήμανση ενός προϊόντος καθώς και εντοπίζει μια σειρά πρόσθετων και συντηρητικών τροφίμων.

Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων

Προσφέρουμε πλήρεις συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τις τάσεις της αγοράς.

  • Μελέτες αξιολόγησης της διάρκειας ζωής (Stability).
  • Προϊόντα «καθαρής ετικέτας» χρησιμοποιώντας απλά συστατικά που κατανοούν οι καταναλωτές, χωρίς χημικά πρόσθετα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων. Ο όρος «λειτουργικά τρόφιμα» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τρόφιμα τα οποία, εκτός από τη διατροφική τους λειτουργία, επιδιώκουν μακροπρόθεσμα και στοχευμένα τη σωστή λειτουργία των σημαντικότερων φυσιολογικών παραμέτρων υγείας του καταναλωτή. Τα «λειτουργικά τρόφιμα» δεν είναι θρεπτικά συμπυκνώματα όπως τα πρόσθετα τροφίμων αλλά φτάνουν στην αγορά σε τυπικές μορφές τροφίμων. Όροι όπως «designer foods» ή «φαρμακοτρόφιμα» μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα για τα «λειτουργικά τρόφιμα»


Θρεπτική αξία τροφίμων

Με μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, ένα υγιές σώμα λαμβάνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τη διατροφή μπορούν να έχουν διαφορετικές αιτίες: ατομικές διατροφικές συνήθειες, δυσλειτουργίες στο σώμα, που προκαλούνται από ασθένειες όπως μεταβολικές διαταραχές ή αλλεργίες ή σε ειδικές περιστάσεις  όπως εγκυμοσύνη ή γηρατειά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιθυμητή πρόσληψη για την κάλυψη των φυσιολογικών αναγκών, αλλά και η ανεπαρκής ή υπερβολική παροχή θρεπτικών ουσιών:

Η υπερβολική κατανάλωση των τριών θρεπτικών συστατικών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, σε συνδυασμό με έλλειψη άσκησης και ένα μη ισορροπημένο ισοζύγιο ενέργειας, αυξάνει, μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, η αυξημένη περιεκτικότητα της χοληστερόλης στο αίμα, η αρτηριοσκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου II και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική παροχή θρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων, δευτερογενών φυτικών ουσιών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Νομοθεσία & Κανονισμοί

Το τμήμα Ε&Α προσφέρει συμβουλευτικά πακέτα σχετικά με τις ανάγκες εξαγωγής βάσει των κανονισμών της εκάστοτε χώρας. Ειδικευόμαστε στις εξαγωγές στην Κίνα σύμφωνα με την νομοθεσία και τις διαδικασίες εκτελωνισμού που ορίζονται από την General Administration of Quality Supervision, Inspection & Quarantine (AQSIQ)., υπεύθυνη για τη διαχείριση του χώρου ελέγχου των εισαγωγών και εξαγωγών βασικών προϊόντων.

Παρέχουμε:

Νομοθετικά Πρότυπα

Πιστοποιητικά συστατικών

Πιστοποιητικά Αναλύσεων